©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Sonic #90

april 2017

116 sidor

129 kronor

BESTÄLL VIA FORMULÄRET NEDAN!

sonic_89_450x611.jpg

Tema: Los Angeles


Många har frågat oss: varför Los Angeles, och varför just nu? Själva kan vi inte se någon annan stad det vore mer rätt att göra ett specialnummer om i detta specifika läge. Musikbranschen, även den mer indieorienterade, har ju på senare år alltmer centrerats kring den västkustenbelägna drömfabriken. Och i egenskap av svensk musiktidning blir detta extra tydligt då den ena inhemska musikförmågan efter den andra drar dit för att prova lyckan. Det går givetvis inte ringa in vidden av LA som musikstad i ett enstaka nummer av en musiktidning. För att över huvud taget komma i närheten skulle det krävas otaliga bokvolymer. Vad vi däremot ville göra var att förmedla olika intryck utifrån lite olika perspektiv på hur det kan vara att verka där över, och av bara farten kanske ge en bild av såväl dåtid som nutid.

En av alla svenskar som slagit ner bopålarna i Los Angeles är Laleh. Laleh vore inte Laleh om hon inte bara vill erövra den amerikanska ultrapopvärlden, utan även förändra den inifrån. Annah Björk och fotograf Susanne Kindt hälsar på i Hollywod.

När Josh Tillman lämnade Fleet Foxes och etablerade sig i Los Angeles under aliaset Father John Misty blev han en indierockens egen depraverade och ack så sarkastiske dandy, en sorts samtida variant av Randy Newman och Harry Nilsson sammanfattad i en artist. En bild av sig själv han är duktigt less på nu, några år senare. Han är, får Pierre Hellqvist erfara, inte vidare pigg på att prata om LA heller. Däremot har han fler ord till övers för mänsklighetens status.

Två av Los Angeles största musikaliska snillen och särlingar av i dag är bästa vännerna Thundercat och Flying Lotus. Lite med startpunkt i klubben Low End Theory och med utgångspunkt i skivbolaget Brainfeeder har dessa genuina outsiders blivit insiderfavoriter för den del av musikbranschen som trivs i smältdegeln av hiphop, jazz, funk, soul och electroniska utsvävningar. Erik Augustin Palm följer dem från Sundance-snön hem till LA-värmen.

Ned Doheny var en av alla talanger som på sjuttiotalet sögs upp av mogulen David Geffen och dennes dåvarande skivbolag Asylum. Men till skillnad från vänner och kollegor som Jackson Browne, Eagles och Joni Mitchell blev det aldrig någon superstjärna av den lite skygge oljearvingen från Hollywood Hills. Men många år senare kom hans musik att få en lite otippad renässans. Marcus Joons berättar hans fascinerande historia.

»Pet Sounds«? »Younger Than Yesterday«? »The Chronic«? »Appetite for Destruction?« »Judee Sill«? »The Days of Wine and Roses«? »Blue«? »Good Kid, M.A.A.D. City«? Det finns ett och annat klassiskt album med mer eller mindre stark LA-koppling. Vi listar 159 favoriter.

Dessutom: Shuggie Otis, Mac DeMarco, Noonio Bao, Josephine Forsman, Bleached, LA:s ende studiomäklare, Los Angeles klubbscen, krönikor av Annah Björk, Martin Gelin och Erik Augustin Palm, tips med mera, med mera.

Allt som allt 116 sidor välfyllda och förhoppningsvis inspirerande sidor.

Beställ nummer 90 direkt från oss! 129 kronor inklusive porto! Fyll i dina uppgifter här så skickar vi tidningen och inbetalningskort så fort vi bara kan.Vill du rentav beställa en prenumeration och få tre nummer till? Gå hit!

egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner