©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

I utkanten av något större
Av Johan Apel Röstlund   
Fredag 3 februari 2017, 19:38
ÅSIKT

pepspersson.JPGLördag kväll, alltså i morgon, närmare bestämt kl 19.05, visar SVT2 svensk reggae-dokumentären Styr den opp (direkt efteråt sänds även Bob Marley-dokumentären Marley). Johan Apel Röstlund har sett filmen (som går att skåda på SVT Play nu) och kom att fundera över en musikscen i ständig motvind (foto: Michael Ek).

 

Det är något med svensk reggae som tyvärr känns rätt lökigt. Såpbubblor, gycklare, osammanhängande konspirationsteorier, buskishumor, sandstrandsyoga och rastafärgade dalahästar. Å ena sidan. Å andra ett gäng alldeles utomordentligt duktiga producenter, arrangörer, underjordiska dubkvällar, grymma dansare, promoters och sounds. En stor skara av kämpande i ständig motvind. Och alla är naturligtvis värda sin respekt. Från media hörs nämligen väldigt lite. Det är - precis som med trallpunken i mitten av nittiotalet, bruks- och förortens musik, långt utanför tidningsjättarnas radarsystem och med, det ska naturligtvis sägas, bängen trålandes i närapå varenda buske och bakom varje skorsten.

  Festivalen i Uppsala, som i sommar lyckligtvis återuppstår, drog några år omkring tjugotusen besökare men tvingades klappa igen 2010 sedan ängsliga politiker och en poliskår i jakt på pinnar i statistiken punktmarkerade besökare och artister. Ett sätt där varje tillslag mot cannabis blev en viktig del i årsredovisningen för utökade anslag.

Läs mer...
Nya recensioner: Säkert, Migos med mera
Av Sonic-redaktionen   
Fredag 3 februari 2017, 07:28
ÅSIKT

sajtbildvecka52017.pngHyperintressant skivvecka, så let's get to it.

 

Magnus Carlson: Den långa vägen hem

Jenny Bergquist har alltid trott att Weeping Willows-sångaren är kapabel till att greja allt. Hon tvingas inse att det kanske inte helt stämmer.

 

Migos: Culture

Ett definierande södernalbum, enligt Tony Ernst som är bra nära att placera dit en tia.

 

Sampha: Process

Ju mindre producerad Sampha är desto mer intressant blir han, anser Jonathan Eklund.

 

Slowgold: Drömmar

Johan Jacobsson hör en skiva vars melodier, arrangemang och texter är som gjorda för att sjunka djupt, djupt in i.

 

Säkert!: Däggdjur

Ett album om ineffektiviteten som motståndshandling, om tystnaden som protest, om musiken som den stummes språk. Niklas Elmér gillar.

 

The Tarantula Waltz: Blue as in Bliss

En storartad upplevelse. Anders Dahlbom tycker att Markus Svensson tar ett ytterligare steg närmare de allra största.

 

Tidigare recensioner här.

Sicken kväll! Försvenskningar vi minns
Av Sonic-redaktionen   
Torsdag 2 februari 2017, 13:49
TIPS

sickenkvall.pngSvensk pophistoria och det tämligen pophistorielösa svenska folket skulle knappast vilja vara utan »Sånt är livet« med Anita Lindblom, »Lyckliga gatan« med Anna-Lena Löfgren, Lena Anderssons »Är det konstigt att man längtar bort nån gång«, Bob Hunds »Ett fall och en lösning« eller Håkan Hellströms »13«.

Framför allt kan en undra vart vi som nation skulle ha tagit vägen utan Maritza Horns »Ditt horn är min passion«.

Läs mer...
Tio videor just nu: Father John Misty, Missy Elliott med flera
Av Sonic-redaktionen   
Onsdag 1 februari 2017, 17:48
TIPS
Maggie Rogers: On + Off

Läs mer...
En oslipad diamant i Majorna
Av Pierre Hellqvist   
Måndag 30 januari 2017, 16:26
INTERVJU

slowgold_0419NY.jpgPå fredag släpps det fjärde albumet från Slowgold. Frontfigur där är smått otroliga gitarr-och röstresursen Amanda Werne, som Pierre Hellqvist (foto: Eva Edsjö) gjorde en omslagsstory på till Sonic #87 i fjol då Slowgold befann sig mitt i arbetet med den skiva som har fått titeln »Drömmar« (recenseras här senare i veckan!). Helt enkelt läge att rulla ut den texten här på sajten.

 

»Alla känslor jag aldrig fått känna får jag känna här«

 

- Det är alltid en önskedröm att lära känna sig själv. Men jag skulle nog vilja säga att jag har lärt känna mig själv bättre och vuxit upp med det jag gör. Det är något ständigt pågående. Och ett väldigt skönt sätt att handskas med sitt liv. För mig har det aldrig riktigt funnits något annat alternativ.

- Musiken gör så att jag känner mig lite mer verklig. Eller, det är som att jag hittar på min egen verklighet.

Läs mer...
Konsten att få feeling
Av Pierre Hellqvist   
Söndag 29 januari 2017, 00:00
INTERVJU

rundabordannikaalinadante.jpgAnnika Norlin ger ut ett nytt Säkert!-album nästa vecka, hur mycket har vi inte längtat efter det? Vilket fick oss att rota reda på låtskriverisamtalet som Pierre Hellqvist hade med Alina Devecerski, Dante Kinnunen och just Annika Norlin i Sonic #76, september 2014. Ett samtal om drivkrafter, ansvar och det snåriga med midtempolåtar (foto: Lina Haskel).

 

ANNIKA NORLIN

Före detta journalist som gör skivor på svenska som Säkert och på engelska som Hello Saferide. Under sistnämnda alias är hon aktuell med albumet »The Fox, the Hunter and Hello Saferide«. Just samlat sin poplyrik i boken »Texter«. Skivdebuterade 2005. Flerfaldig Grammis-vinnare, bland annat som Årets textförfattare. Gör pop. Bor i Umeå.

 

DANTE KINNUNEN

Producent och artist under namnet Dante. Började göra sig ett namn som trummis i The Concretes och solo 2011 med Clarence Carter-covern »Next to You«. Är son till vissångaren Toni Holgersson. Arbetat med Naomi Pilgrim och kommande Titiyo-skivan. Ger i oktober ut debutalbumet »True Emotion«. Gör pop med modern r’n’b- touch. Bor i Årsta.

 

ALINA DEVECERSKI

Slog 2012 igenom med hitsingeln »Flytta på dej« som sålde fem gånger platina i Sverige. Har sedan dess turnerat hårt, i somras uppträdde hon bland annat på de båda Kentfest-tillställningarna i Göteborg och Stockholm. Har precis släppt minialbumet »Gnista + gas«. Gör elektronisk pop med punkattityd. Bor i Solna.

 

På baksidan av ett gammalt hus i Långbro, strax söder om Stockholm, sitter tre olika men inte helt väsensskilda artister samlade vid ett bord. Annika Norlin, Alina Devecerski och Dante Kinnunen befinner sig i olika skeden av sina respektive karriärer men är alla skivaktuella, begåvade, har bra saker att säga - inte minst om låtskrivande, själva anledningen till att vi denna soliga augustiförmiddag fört dem samman. Två av dem har skrivit låtar så länge de minns, en började ganska nyligen. Två av dem skriver inte sällan låtar med andra, en undrar hur just det egentligen går till. Alla tre brinner för popmusik.

Vilken är den största missuppfattningen om låtskrivande?

Alina Devecerski: Att det är så jävla kul...

Läs mer...
Kung av misär
Av Tony Ernst   
Lördag 28 januari 2017, 08:17
INTERVJU

markeitzel2014.jpgHan får Morrissey att framstå som en glad spelevink. Men bakom allt självförakt döljer sig en av vår tids största låtskrivare och textförfattare. När Mark Eitzel nu är aktuell med inspirerade albumet »Hey Mr Ferryman« - recenserat här! - känns det väl lägligt att återge Tony Ernsts personliga och synnerligen läsvärda intervju från Sonic #72/2014.


- Vet du vad jag grät till i dag, frågar Mark mig plötsligt.

Nej, snälla berätta! 

- »Ob-La-Di, Ob-La-Da« av The Beatles. Plötsligt förstod jag vad den handlade om. Jag har aldrig varit kär på det sätt som jag är i dag. Det är som att jag plötsligt tillhör den mänskliga rasen igen, efter femtio års utanförskap.

Ja, Mark Eitzel, den gamle självskärarpoeten, är kär. Det låter kanske osannolikt, men är icke desto mindre sant. Objektet för hans kärlek är en något yngre man som producerar dokusåpor i Los Angeles. De har varit ett par i några år och grunnar nu på om de ska flytta samman. Mark är lyckligare än någonsin.

- Tills han vaknar upp och ser vem jag egentligen är, ja.

Läs mer...
Nya recensioner: Kehlani, Japandroids med mera
Av Sonic-redaktionen   
Fredag 27 januari 2017, 10:29
ÅSIKT

sajtbildvecka42017NY.pngTempot trissas upp. Nästa vecka, som vi hyggligt logiskt återkommer till just nästa vecka, har vi nya album med bland andra Säkert, Magnus Carlson, Slowgold, The Tarantula Waltz och Sampha att vänta. Men än så länge råder vecka 4 och den är inte heller fy skam, även om vi inte hann få med Migos som vi i stället tar... nästa vecka.

 

Mark Eitzel: Hey Mr Ferryman

»Hey Mr Ferryman« sveper in som en frisk Bay Area-bris i Eitzel-diskografin. Pierre Hellqvist berörs och gör tummen upp.

 

Japandroids: Near to the Wild Heart of Life

Haft för mycket tid att tänka? Pierre Hellqvist tycker det finns tecken på det.

 

Kehlani: SweetSexySavage

R'n'b-stjärnskottet från Oakland har tvivelsutan talangen. Men hon borde också ha en redaktör, anser Jenny Sörby.

 

Whitney Rose: South Texas Suite

Pierre Hellqvist hör ett minialbum som får honom att vilja höra mer, bums.

 

Tidigare recensioner här.

Tio videor just nu: Angel Olsen, Father John Misty med flera
Av Sonic-redaktionen   
Torsdag 26 januari 2017, 09:01
TIPS

Jade Jackson: Motorcycle

 

Läs mer...
Glädje efter sorg
Av Özgur Kurtoglu   
Onsdag 25 januari 2017, 20:43
INTERVJU

Kehlani2015.jpg»SweetSexySavage« är titeln på den skiva som Kehlani släpper på fredag (recenseras här då). Tjugoettåringens debutalbum har varit föremål för visst surr en längre tid, efter ett par mixtaper, en radda singlar och traumatiska händelser i privatlivet (däribland omskrivet självmordsförsök i fjol). Till Sonic #85, november 2015, pratade Özgür Kurtoğlu med r'n'b-stjärnskottet från Oakland och vi tyckte att det kunde passa att dela med oss av den texten nu - särskilt som hon dessutom uppträder på Nalen i Stockholm den 11 mars.

 

- Hela mitt liv drivs av musik. Hos min moster var det aldrig så att musik inte spelades, det var aldrig tyst. Jag har sjungit i hela mitt liv, springandes runt i huset. Allt jag vet om att älska sig själv, om förlåtelse, om acceptans, även om kärlek, har jag lärt mig från musiken. Jag insåg att det gick hand i hand med min mentalitet och min själ, att jag kan ta det jag tänker och det jag vill inspirera folk med och förmedla det genom musik.

Någonstans i Philadelphia pratar Kehlani av sig med telefonen vid örat. Hon ägnar annars den första veckan av november åt det hon gör mer än någonting annat: jobbar, skriver, skapar och sjunger i en inspelningsstudio.

Läs mer...
<< Första sidan < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista sidan >>

Resultat 41 - 50 av 3398
egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner