©Sonic / Sampler Media AB 2000-2016 | All rights reserved | Sonic, Box 466, 129 04 Hägersten, Sweden | +46 (8) 702 15 50

annons:
Banner

annons:
Banner

annons:
Banner

Sonic Sessions: Nikki Lane, intervjun
Av Sonic-redaktionen   
Fredag 17 februari 2017, 18:27

»En omtumlande, rolig, vacker, sorgsen, kaxig, upplyftande livsresa innehållandes artistens hittills mest distinkta låtskrivande«.

Det skriver Pierre Hellqvist i dagens Sonic-recension av »Highway Queen«, Nikki Lanes tredje album. Han delar ut betygssiffra 9.
   Vår tredje Sonic Sessions-film med Nikki Lane är en renodlad intervju där hon för Klas Ekman bland annat förklarar varför hon valde att göra om skivan hon först hade spelat in med Jonathan Wilson, hur hon hamnade i Nashville och varför »Highway Queen« - lätt - är värd tvåhundra svenska kronor.

Och missa nu inte »You Can’t Talk to Me Like That« och »Big Mouth«, de båda låtar vi spelade in med henne.

 

Sonic Sessions: Nikki Lane »Big Mouth«
Av Sonic-redaktionen   
Onsdag 15 februari 2017, 13:12

I dag är dagen då Sonic ger er en helt ny, ännu inte släppt Nikki Lane-låt i den andra delen av vår Sonic Sessions med henne. Hur fint är inte det? Förnämlig är den också. Hårt drivande och njutningsfullt väderbitna »Big Mouth« återfinns på det album som släpps på fredag och som går under titeln »Highway Queen«. Men det avskalade Sonic Sessions-utförandet är exklusivt och går bara att höra i filmen nedan.

  Har du förresten ännu inte tagit del av del 1, bestående av låten »You Can't Talk to Me Like That«, finns den här. Även den grym. På fredag väntas episod 3 där Klas Ekman intervjuar Nikki Lane. Och samma dag recenserar vi »Highway Queen« så klart.

 

Sonic Sessions: Nikki Lane »You Can't Talk to Me Like That«
Av Sonic-redaktionen   
Måndag 13 februari 2017, 09:33

nikkilane2017.jpgNikki Lane, en highway queen som kastat trygghet och konventionellt liv överbord för ett artistliv på vägarna där saker och ting aldrig riktigt går som de ska.

Men, det finns saker som väger upp. Eller som Waylon sjöng i en av hennes favoritlåtar: »I got my name painted on my shirt/I ain't no ordinary dude, I don't have to work.«

I maj förra året rullade Nikki Lane med entourage in i Stockholm och det blev av olika anledningar en lätt kaotisk kväll att minnas.

Alldeles, alldeles innan Nikki med musikerna Alex Munoz och Erika Wolf sprang upp på scen på Scandic Grand Central i city hann de, på håret men ändå, spela in Sonic Sessions några kvarter bort på Kungsholmen. De gjorde två låtar, en gammal och en ny, och vidare satt Nikki ner för en pratstund med Klas Ekman.

På fredag släpps Nikki Lanes tredje album »Highway Queen«, en skiva som inte har några några som helst problem med att verifiera varför den Greenville, South Carolina-bördiga, numera Nashville-boende stilikonen helt på sina egna villkor vårdar en karriär, ett följe och inte minst en persona som kan ta henne hur långt som helst. Oborstad men charmig outlawcountryattityd parad med sublimt whiskeytonad sandpappersröst och otvetydigt karaktäristiska låtar. Det är sannolikt bara en tidsfråga innan hon publikmässigt är på samma nivå som, säg, Sturgill Simpson och Jason Isbell.

På »Highway Queen«, som släpps på fredag och då också recenseras här på sajten, har hon skött produktionen själv (om än med viss hjälp av maken och artisten Jonathan Tyler). Efter att ha påbörjat inspelningar med Father John Misty-vapendragaren Jonathan Wilson kände hon, inte minst som hon bakom sig hade två album där hon jobbat med »starka män« och distinkta producenter som Dave Cobb och Dan Auerbach, att det kanske var dags att sätta sin egen prägel på slutresultatet. Det har hon lyckats med.

Först ut i vår tredelade Sonic Sessions med Nikki Lane är »You Can’t Talk to Me Like That«, en av många favoriter från förra albumet »All or Nothin’«. På onsdag följer ytterligare en låt, då en ny sådan, och på fredag intervjufilmen.

Bra grejer, titta gärna.

 

Sonic Sessions: Basia Bulat »Infamous«
Av Sonic-redaktionen   
Måndag 18 januari 2016, 10:28

- Att höra hur hennes röst formligen exploderade ut från hennes själ gjorde att vi alla i kontrollrummet fick tårar i ögonen. Över huvud taget var det en exceptionell upplevelse att ta del av hur Basia klev ut ur sitt skyddsnät med sådan kraft.

Så beskrev My Morning Jacket-bossen Jim James hur det var att jobba med Basia Bulat på »Good Advice«, hennes fjärde album som släpps 12 februari.

När vi nyligen hade äran att få spela in Sonic Sessions med Basia Bulat tog det inte speciellt lång tid att förstå vad Jim James pratar om. Musik kan inte bli mycket mer intensiv än så.

Det gäller förresten »Good Advice« i stort. James mäktiga men alltid ändamålsenliga ljudbyggen lyfter Bulats kompositioner och röst till oanade höjder.

Spana gärna in våra två tidigare episoder av Sonic Sessions med Basia Bulat, inspelade i kungsholmenbelägna JAYS Studio i Stockholm: dels intervju, dels »In the Name of«. Men här och nu en alldeles strålande akustisk version av albumets första singel »Infamous«. Varning: du kan efteråt behöva hjälp med andningen.

 

Sonic Sessions: Basia Bulat »In the Name of«
Av Sonic-redaktionen   
Torsdag 14 januari 2016, 18:43

- Ju mer jag har försökt göra någonting annat desto tydligare har det blivit att det här är mitt kall. Så långt tillbaka jag kan minnas har jag velat bli musiker.

   Sa Basia Bulat när vi porträtterade henne över fyra sidor i Sonic #71 (november 2013).

Sångfågeln från Etobicoke utanför Toronto växte upp med polska föräldrar. Det var mamma musiklärare som fick in Basia och brodern Bobby, i dag percussionist i systerns band, på det musikaliska spåret. Basia Bulats två första album, »Oh My Darling« (2007) och »Heart of My Own« (2010), släpptes av legendariska skivetiketten Rough Trade och gav henne tämligen omedelbart en trogen publik, inte minst inom folkscenen hemma i Kanada. En fanskara som undan för undan har vuxit. Inför skiva nummer tre, 2013 års »Tall Tall Shadow«, gjorde hon en turné som uppvärmare åt My Morning Jacket-sångaren Jim James. De kom bra överens så när det var dags att finna en producent till fjärde skivan i ordningen låg Jim James nära till hands att fråga. På »Good Advice« (släpps 12 februari) har Kentucky-kufen inte förändrat Basias sound radikalt, snarare vidgat det och samtidigt lyckats förädla alla hennes bästa egenskaper.

I går visade vi intervjufilmen i vårt Sonic Sessions-avsnitt med Basia Bulat. I dag visar vi låten »In the Name of«, en av höjdpunkterna på nya skivan, inspelad i JAYS Studio i Stockholm.

 

Sonic Sessions: Basia Bulat
Av Sonic-redaktionen   
Tisdag 12 januari 2016, 17:19

Basia Bulat! Långvarig Sonic-favorit, flertalet gånger omskriven i tidningen och begåvad med såväl knäckande sångröst som bländande musikalitet. Då har vi inte gått in på att hon är en av branschens mest älskvärda personer.

Kanadensiskans fjärde album »Good Advice«, som släpps 12 februari, recenserades av Pierre Hellqvist i Sonic #85 och belönades med betyget 8: »Ännu en gång lyckas Basia Bulat ur upplevelser av förlust och saknad frigöra toner, melodier, klanger och värme som visar sig ha en, tårarna till trots, närmast läkande effekt på lyssnaren.«

Det är alltså med illa dold stolthet vi presenterar Basia Bulat som nästa artist ut i Sonic Sessions. Vi börjar med en intervju (med musikaliska inslag! Närmare bestämt smakprov från nya skivan!), där Rebecka Ljung pratar med henne om att stå på scen, om nya skivans producent Jim James och om Basias svenska favoritartister, bland mycket annat.

Två ytterligare delar följer, då hela låtar från inspelningen som gjordes i JAYS Studio på Kungsholmen i Stockholm.

Missa förresten inte fantastiska Hanna Järver som var först ut i Sonic Sessions: intervju, »Anekdoter« och »Kan nästan lova«.

Som vi tidigare har berättat kommer Sonic i vår att lansera en ny musiksajt. Ett av de fasta inslagen där blir just filmade Sonic Sessions där artister intervjuas och spelar live.

 

Sonic Sessions: Hanna Järver »Kan nästan lova«
Av Sonic-redaktionen   
Fredag 18 december 2015, 10:53

- Det var en ny värld som öppnade sig för mig. Jag kände mig så himla fri. Som att jag kunde göra vad som helst. Det kunde jag ju inte, men det kändes så.

Så formulerade sig Hanna Järver när Pierre Hellqvist pratade med henne till Sonic #82 (juni, 2015). Hon syftar på hur hon efter att ha provat sig fram som singer-songwriter i tonåren under sin tid på musikgymnasium började laborera med synthar, ljudkort och Cubase, och därigenom fick tillgång till en annan ljudvärld.

Sakta men säkert hittade hon fram till det distinkta sound vi hört på älskvärda skapelser som »Ovanför mitt huvud«, »Ingenting skrivet«, »Samma gamla himmel« och senaste singeln »Anekdoter«.

»Kan nästan lova«, som hörs i vår tredje Sonic Sessions med Hanna Järver, är en ännu inte släppt låt. Hanna Järver har en ny singel på gång i början av nästa år men först ska hon tillsammans med Julia Adams och Systraskap slutföra den pågående Find The Biggest Bitch In Town And Start A Tour där två speldatum återstår: Pustervik i Göteborg i kväll och Debaser Strand i Stockholm i morgon.

Missa inte de två föregående delarna, del 1 med intervju av Rebecka Ljung och del 2 med »Anekdoter« i sin helhet, alltsammans inspelat i JAYS Studio på Kungsholmen i Stockholm.

I januari är vi tillbaka med nya Sonic Sessions. Då med kanadensiska folkrockmiraklet Basia Bulat.

 

Sonic Sessions: Hanna Järver »Anekdoter«
Av Sonic-redaktionen   
Torsdag 17 december 2015, 07:35

Sonic Sessions med Hanna Järver når fram till »Anekdoter«, singeln som hon är rykande aktuell med. Hanna är också i ropet som ett av tre (Systraskap och Julia Adams är de övriga två) dragplåster på den pågående Find The Biggest Bitch In Town And Start A Tour där två speldatum återstår: Pustervik i Göteborg 18 december och Debaser Strand i Stockholm 19 december.

  I första delen berättar Hanna Järver att »Anekdoter« handlar om att bli lämnad, men också vändningen då man själv till slut inser att »nu räcker det, nu tar jag avstånd från dig«, om att våga ta det steget.

  Vi spelade in Sonic Sessions i JAYS Studio på Kungsholmen i Stockholm. Förutom Hanna syns och hörs Filip Brun (gitarr), Johannes Rex (synth) och Norbert Lukacs (drumpads). I morgon en låt till! En som inte finns utgiven! 

 

Sonic Sessions: Hanna Järver
Av Sonic-redaktionen   
Måndag 14 december 2015, 16:46

I vår kommer Sonic att lansera en ny musiksajt. Ett av de fasta inslagen där blir filmade Sonic Sessions där artister intervjuas och spelar live.
   Men redan nu något av en smygstart, eller kalla det försmak.
   Först ut: Hanna Järver, just nu aktuell med förnämliga singeln »Anekdoter« och turnén Find The Biggest Bitch In Town And Start A Tour tillsammans med Systraskap och Julia Adams (två datum återstår! Pustervik i Göteborg 18 december och Debaser Strand i Stockholm 19 december).
   Vår inspelning med henne kommer i tre delar. Först ut en intervju där Hanna bland annat pratar om Jonathan Johansson och oviljan att kompromissa. Senare i veckan, onsdag och fredag, kommer två hela låtar från dessa Sonic Sessions.
   I JAYS Studio på Kungsholmen i Stockholm ackompanjeras Hanna av sitt band bestående av Filip Brun (gitarr), Johannes Rex (synth) och Norbert Lukacs (drumpads). Reporter är Rebecka Ljung.
   Enjoy!

 

egenbanner_sonic89.jpg
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner
annons:
Banner